Najcieplejsze letnie dni aż kuszą nas do wyjścia na dwór. Coraz więcej czasu spędzamy na świeżym powietrzu. Czy to w ruchu – na spacerze, na rowerach, czy leżąc na hamaku bądź jedząc przy stole ogrodowym. To ten moment w ciągu roku, kiedy możemy radośnie rozpalić ognisko i siedzieć przy nim do późnej nocy, rozmawiając, śmiejąc się… i jedząc! No i tu się zatrzymajmy. Jest wiele możliwości przyrządzania potraw na ognisku, najczęściej korzystamy z najprostszej formy trzymania kiełbasek lub pianek na kijkach, czasem robiąc ziemniaki w mundurkach, wrzucamy je wprost w ognisko, albo przygotowujemy ziemniaki pieczone, które przyrządzamy w kociołku nad ogniskiem. A czy patelnie żeliwne też mogą się przydać? Jak najbardziej!
Smażenie na ognisku na patelni żeliwnej
Abyśmy mogli smażyć na patelni na ognisku, po pierwsze musimy znaleźć odpowiedni sprzęt! Patelnia żeliwna to najlepszy wybór na ognisku, musimy się jednak upewnić, że wszelkie uchwyty jakie ma, również są żaroodporne. Prócz patelni, może przydać nam się również specjalny rusz, na którym ułożymy patelnię, jednak możemy go równie dobrze zrobić sami ze znalezionych w lesie kamieni. Jeżeli ogień jest mały, dogasający, możemy spokojnie patelnię położyć wprost na ognisku, jednak musimy wówczas kontrolować ogień, aby nie pochłonął naszego jedzenia. Na patelni ogniskowej możemy z powodzeniem przyrządzić różnego rodzaju mięsa, ryby czy też podsmażyć warzywa, wszystkie te potrawy nabiorą wyjątkowego smaku.
Czyszczenie i konserwacja patelni żeliwnej
Patelnie żeliwne są znacznie bardziej wymagające od swoich stalowych czy aluminiowych braci. Przed pierwszym użyciem patelnię należy umyć dokładnie ciepłą wodą z odrobiną delikatnego środka myjącego i wytrzeć do sucha miękką ściereczką. Następnie patelnię należy rozgrzać na kuchence lub ognisku i przy pomocy pędzelka nasmarować olejem roślinnym. Gdy patelnia ostygnie, jest gotowa do pracy! Po każdym użytkowaniu patelni należy pamiętać o dokładnym jej umyciu delikatnymi środkami myjącymi i wytarciu do sucha. Na koniec zawsze warto natłuścić powierzchnie patelni cieniutką warstwą oleju.