Jeśli ktoś jeszcze nie wie co to cake pops, to czym prędzej przybywam z wyjaśnieniem! W ostatnim czasie ogromną popularność zdobyły ciasteczkowe lizaki, których wykonanie jest bardzo szybkie i łatwe, a efekty są powalające. Cake pops są szczególnie pożądane na przyjęciach, na pewno taka forma czekoladowego ciasta zachwyci wszystkich gości! Do przygotowania ciasteczkowych lizaków wystarczy zaopatrzyć się w specjalne plastikowe lub papierowe patyczki do cake pops. Prócz tego potrzebna będzie jedynie blacha do pieczenia i papier do pieczenia!
Jak zrobić cake pops?
Składniki:
- 400 g ciasta czekoladowego – suchego, bez polewy!
- 200 g czekolady
- 200 g mascarpone
- łyżka oleju
- kolorowe posypki
400 g ostudzonego ciasta czekoladowego kruszymy i mieszamy dokładnie z mascarpone. Kiedy z ciasta zrobi się jedna kulka, zawijamy je w folię i wkładamy do piekarnika na 15 – 20 minut.
Następnie ciasto wyciągamy z zamrażarki i formujemy je w równe kulki. Na blachę wykładamy papier do pieczenia i układamy kulki ciasta. Całość wkładamy do zamrażarki na kolejne 15 minut.
W tym czasie w garnku roztapiamy czekoladę z łyżką oleju. Kolejnym krokiem jest nabicie kulek ciasta na patyczki. Najlepszym sposobem jest zamoczenie patyczka w gorącej czekoladzie i delikatne wbicie patyczka w kulkę, kręcąc nim w palcach, dzięki temu ciastka nie powinny popękać. Patyczek wbijamy mniej więcej do połowy kulki.
Tak powstałe lizaczki moczymy całe w czekoladzie i trzymamy nad garnkiem, aż skapie nadmiar płynu. Następnie lizaki obsypujemy w posypce, mogą to być kolorowe cukiereczki, kokos lub orzechy. Na koniec lizaki dobrze wbić w styropian, na którym ostatecznie zastygną, jeśli nie ma takiej możliwości można je też po prostu odłożyć do góry nogami na papier do pieczenia.
Do podania warto przechowywać cake pops w lodówce.