Domowe przetwory w wielu domach bywają niedoceniane i są zastępowane kupnymi, gotowymi produktami. To błąd, bo przetwory domowej roboty mają zupełnie inny, lepszy smak i są o wiele zdrowsze! Dodatkowo, chociaż musisz poświęcić na nie sporo czasu, to zwraca się to w kosztach. Słoiczek dżemu własnej roboty jest znacznie tańszy niż ten kupiony w sklepie. Domowej roboty przetwory to także dobry pomysł na prezent. Wystarczy ładny słoiczek, który przewiążesz wstążką lub dodasz karteczkę z krótką wiadomością od siebie. Pasteryzacja słoików to jeden z najpopularniejszych sposobów na przygotowanie przetworów na zimę i dzisiaj trochę o tym!
W czym robić przetwory?
Do przygotowania przetworów możemy użyć różnego rodzaju słoiki lub butelki.
Najbardziej popularne do przyrządzania przetworów są tak zwane słoiki z zakrętkami typu twist-off, czyli po prostu ze zwyczajną zakrętką. Największą zaletą takich słoików jest fakt, że można bezpiecznie umyć je w zmywarce, jak i włożyć do piekarnika lub garnka z gorącą wodą. Niestety zdarza się, że walcząc z odkręcaniem słoika, uszkodzimy zakrętkę i nie nadaje się już ona do ponownego użytku. W wielu sklepach jednak można dokupić same zakrętki, aby wciąż używać tych samych słoiczków.
Drugim rodzajem słoików, które także często są wykorzystywane do przetworów, są słoiki typu weck. Słoiki takie zamiast zwyczajnej zakrętki posiadają szklaną pokrywkę i gumową uszczelkę. Często słoiki wyposażone są także w metalowe spinki, uniemożliwiające łatwe otwarcie się słoika. Mycie takich słoików w zmywarce jest zwykle możliwe, pod warunkiem, że uszczelkę i metalowe spinki da się umyć oddzielnie ręcznie. Odradza się wkładanie tego typu słoików do piekarnika, bo może to doprowadzić do pęknięcia gumowej uszczelki, bezpieczniejszym wyborem jest garnek z wodą.
Soki i kompoty mogą być przygotowywane w zwyczajnych słoikach, ale też możesz zdecydować się na specjalne szklane butelki. Takie butelki zwykle bezpiecznie możesz myć w zmywarce, chyba że producent stanowi inaczej. Butelki możesz, podobnie jak słoiki twist-off, bezpiecznie wkładać do piekarnika lub garnka z wodą.
Jak pasteryzować słoiki w garnku?
Pasteryzacja słoików w garnku z wodą to najpopularniejszy rodzaj przygotowywania przetworów. Do pasteryzacji słoików musisz wybrać odpowiedni garnek. Powinien być stosunkowo niski, ale dość szeroki. Najlepszym wyborem jest garnek z wkładką, jednak możesz, zamiast niej, położyć na dnie garnka zwyczajny ręcznik kuchenny.
Krok 1
Słoiki z przetworami włóż do pustego garnka w taki sposób, aby nie stykały się z sobą.
Krok 2
Teraz zalewamy słoiki wodą, jej temperatura zależy od temperatury przetworów. Jeżeli słoiki są gorące, zalej garnek gorącą wodą, a jeśli zimne to zimną. Słoiki powinny być zalane do 3/4 swojej wysokości. Pod żadnym pozorem nie zalewaj nakrętki.
Krok 3
Czas pasteryzacji liczymy od momentu zagotowania wody. Czas ów może być różny od 10 do nawet 30 minut, zależnie od rodzaju przetworów.
Krok 4
Po upłynięciu czasu słoiki wyciągamy delikatnie z gorącej wody i dokręcamy ponownie. Do dokręcenia słoików możesz wykorzystać specjalny otwieracz do słoików twist.
Krok 5
Tak przygotowane słoiczki układamy w ciemnym miejscu na ręczniku nakrętką do dołu na przynajmniej jedną noc. Dla pewności można pozostawić przetwory nawet na dobę. Po pasteryzacji nakrętka słoika powinna być wklęsła i „nie klikać”
Jak pasteryzować słoiki w piekarniku?
Krok 1
Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia, a następnie układamy słoiki z przetworami w niedużych odstępach od siebie.
Krok 2
Słoiki wkładamy do nienagrzanego piekarnika i nastawiamy na temperaturę około 120 – 130 st. C. Wyjątek, kiedy wkładamy słoiki do już nagrzanego piekarnika, jest wtedy, gdy słoiki same są jeszcze gorące.
Krok 3
Czas pasteryzacji zacznij odliczać od momentu nagrzania piekarnika.
Krok 4
Po upłynięciu wymaganego czasu otwórz drzwiczki piekarnika i po paru minutach wyjmij ostrożnie słoiki.
Krok 5
Słoiki postaraj się dokręcić i tak jak w przypadku pasteryzacji w garnku, ułóż je w ciemnym miejscu na ręczniku nakrętką do dołu na przynajmniej jedną noc.