Patelnie z naturalnego żeliwa bez żadnych zbędnych dodatków to moje ulubione naczynia w kuchni i stosuję je od wielu lat. Początkowo, kilkanaście lat temu, długo szukałem informacji na temat pielęgnacji i użytkowania żeliwa. Niestety, były one szczątkowe, mało wiarygodne i miało się wrażenie, że czyta się ciągle jedno i to samo. Udało mi się z tych wszystkich treści wywnioskować nieco podstaw, a reszty nauczyłem się już sam. Teraz, po latach praktyki jestem myślę na odpowiednim miejscu, żeby opowiedzieć o konserwacji i użytkowaniu patelni żeliwnych z perspektywy osoby, która dużo o tym czytała, ale która przede wszystkim nabyła praktyki w obchodzeniu się z tymi specyficznymi naczyniami.
Patelnia żeliwna — czyli jaka?
To patelnia inna niż pozostałe. Aby móc z niej korzystać z przyjemnością, należy wiedzieć, z czym mamy do czynienia. Każdy amator może nauczyć się użytkowania żeliwa, musi jednak nieco na ten temat poczytać i przede wszystkim — być gotowym poświęcić trochę czasu na pielęgnację.
Naczynia żeliwne powstają z połączenia żelaza oraz węgla. Żeliwo żeliwu nie jest jednak równe. Podczas gdy jedne naczynia żeliwne są tylko z tych dwóch składników, inne patelnie są uzupełnione o przeróżne domieszki, są lżejsze, lub posiadają nieprzywierające powłoki, które wpływają negatywnie na trwałość naczynia. Przede wszystkim pamiętajcie: prawdziwa patelnia żeliwna musi być ciężka. Bardzo dobrej jakości patelnie żeliwne oferują dwie ukraińskie marki: Brizoll i Maysternya.
Jak myć żeliwo?
Do pielęgnacji naczyń żeliwnych najlepiej nie wykorzystywać żadnych detergentów. Żeliwo wchłania detergenty i później nasze posiłki mogą smakować chemią. Jak więc myć żeliwo? Pod czystą, bieżącą wodą. Co za tym idzie naczynie żeliwne nigdy nie powinno lądować w zmywarce. Kiedy już umyjemy patelnię, osuszamy ją i smarujemy cienką warstwą tłuszczu. Najprostszym sposobem jest wykorzystanie pędzelka kuchennego, lub przetarcie patelni nasączonym w oleju ręcznikiem. Taka konserwacja zapobiegnie rdzewieniu żeliwa. Po takiej pielęgnacji naczynie możemy odłożyć na półkę, powinno być to miejsce o niskiej wilgotności, można tam też położyć pochłaniacz wilgoci. Dowiedz się także, jak wyczyścić garnek żeliwny z rdzy.
Konserwacja naczyń żeliwnych
Przed pierwszym użyciem i co kilka miesięcy należy poddawać patelnię dogłębnej impregnacji. Poniżej cały proces krok po kroku.
- Patelnie dokładnie myję i osuszam ręcznikiem papierowym.
- Do wnętrza naczynia wsypuję sól i prażę ją na małym ogniu około 10 minut.
- Następnie do patelni wlewam olej i gotuję na małym ogniu przez 15 minut.
Po przeprowadzeniu takiej konserwacji patelnia będzie gotowa do użytku.
Co mogę, a czego nie powinienem przyrządzać w żeliwie?
W żeliwnym naczyniu z łatwością przygotujesz:
- steki i inne mięsa niepanierowane
- bigos, gulasz i leczo
- potrawki i pieczenie
- grochówka i fasolka po bretońsku
- ziemniaki pieczone
Nie rób tego w naczyniu żeliwnym:
- delikatne zupy i kremy
- soków i kompotów
- masy i kremy do ciast
- potrawy kwaśne
- lekkie sosy do makaronów
- omlet
Do tego typu zadań znacznie lepiej sprawdzą się komplety garnków emaliowanych, patelnie z powłoką emaliowaną lub inną, nieprzywierającą i gładką powierzchnią.
Dowiedz się więcej i przeczytaj nasz artykuł: Jak wyczyścić garnek żeliwny z rdzy?