Czy tak jak ja zaczynacie już planować wielkie przyrządzanie przetworów w kuchni? Dziś przygotowałam listę rzeczy, która podczas robienia zapasów na zimę mogą bardziej lub mniej przydać się w kuchni.
1. Słoiki
Czy muszę wyjaśniać, czemu słoiki znajdują się na pierwszym miejscu tego zestawienia? Bez nich robienie przetworów jest po prostu niemożliwe!
2. Krajacz do warzyw
Krajacz jest ogromnym ułatwieniem podczas pracy w kuchni! Jeżeli chcesz przygotować sałatkę do słoików na zimę z drobno krojonych warzyw, ten przyrząd przyspieszy kilkukrotnie Twoją pracę! Doskonały do posiekania cebuli, marchewki, ogórka, papryki czy też kapusty. Poza przygotowywaniem przetworów w krajaczy można też przygotować sobie surówkę do obiadu lub skroić cebulę bez ronienia łez!
3. Garnek do powideł
Do przygotowywania powideł, marmolady i innych tego typu przetworów konieczny będzie duży garnek z grubym dnem, w którym bez obaw będziemy mogli długo gotować potrawę bez obaw o przypalenia. Garnki do powideł z wkładką doskonale sprawdzą się także do zawekowania słoików, wkładka zmniejsza ryzyko potłuczenia słoików z przetworami podczas gotowania.
4. Przybory kuchenne
Nic tak nie ułatwia gotowania jak odpowiednie przybory kuchenne! Do mieszania przesmażanych warzyw czy owoców, albo przekładania gotowych przetworów do słoików. Silikonowe akcesoria kuchenne są doskonałe do garnków i patelni z powłokami, w przeciwieństwie do stalowych akcesoriów, które mogą trwale uszkodzić takie naczynia. Linia przyborów kuchennych Ambition Nordic to produkty nowoczesne i eleganckie, utrzymane w stylu skandynawskim.