Jak upiec pyszną i aromatyczną pieczeń w brytfannie?
Mięso pojawia się często na naszych stołach, dlatego warto wziąć pod uwagę zamianę smażenia na pieczenie. Dlaczego? Ponieważ pieczenie jest znacznie zdrowsze niż smażenie. Mogłoby się wydawać, że przygotowanie doskonałej pieczeni to bułka z masłem. Jednak z doświadczenia wiem, że często schab wychodzi suchy, karkówka przypalona, a kurczak posypany przyprawami jedynie z wierzchu, jałowy i bez smaku w środku. Mam dla Was kilka cennych rad i wskazówek co zrobić, by nasza niedzielna pieczeń była pełna smaku, aromatu i zdrowia.
Rodzaj mięsa do pieczenia w brytfannie emaliowanej.
Już na wstępie pojawiają się schody, bo o dobrej jakości mięso coraz trudniej w dzisiejszych czasach. Może warto rozejrzeć się po lokalnym rynku i znaleźć odpowiedniego dostawcę? Świeże, sprawdzone mięso to podstawa doskonałej pieczeni. Zwróć uwagę na kolor! Dobra wołowina ma kolor krwistoczerwony, starą rozpoznacie po ciemnoczerwonej barwie. Jeśli wybieracie wieprzowinę kup tą, która ma różowe kawałki. Tym samym kierujcie się przy wyborze cielęciny, natomiast drób powinien mieć barwę jasnoróżową. Kolejnym aspektem jest zapach – neutralny, lekko kwaskowy. Mięso powinno być sprężyste, nie rozlatywać się w dłoniach, być zwarte i jędrne. Wybierając tłustsze kawałki zwróćcie uwagę na kolor tłuszczu – jasny, biały w przypadku wieprzowiny oraz żółty w przypadku wołowiny. Nie wybieraj do pieczenia mięsa chudego. Jeśli chcesz przyrządzić w piekarniku piersi, piecz je wraz z całym indykiem, gęsią czy kaczką. Doskonałym pomysłem będzie także owinięcie chudych części boczkiem czy nakrycie słoniną. Pamiętaj – tłuszcz jest nośnikiem smaku, spożywany w kontrolowanej ilości nie będzie szkodliwy.
Marynowanie i obsmażanie przed pieczeniem w brytfannie.
Aby cała potrawa była nasiąknięta aromatem przypraw, warto mięso zamarynować. Choć z braku czasu coraz częściej odchodzi się od tego sposobu wzmacniania smaku, warto czasem powrócić do tradycji. Na pewno nieraz spotkaliście się z problemem pysznej przyprawionej skórki i jałowego smaku pieczeni w środku. Marynowanie pozwoli uniknąć tego efektu, a to naprawdę chwila! Przepisów na wspaniałe i proste marynaty jest mnóstwo, można kombinować do woli. Dobrym sposobem na zamknięcie soków w środku mięsa, będzie też krótkie obsmażenie mięsa przed pieczeniem.
Jak piec dobre mięsa w brytfannie?
Przede wszystkim zadbajmy o odpowiednią temperaturę, indywidualną dla każdego rodzaju mięsa. Pamiętajmy o zasadzie 1 kilogram mięsa = 1 godzina pieczenia. Drób pieczemy nieco krócej, do wieprzowiny dodajemy 10 minut, a do wołowiny około 15 minut. Najlepszym naczyniem na upieczenie mięsa będzie tradycyjna gęsiarka w kształcie owalnym lub prostokątna brytfanna. A obecnie mamy różnoraki ich wybór! Którą zatem wybrać
Brytfanna stalowa emaliowana bądź brytfanna żeliwna emaliowana.
Brytfanny emaliowane doskonale sprawdzą się w każdej kuchni. Dzięki nim upieczone mięso będzie kruche i soczyste. Odpowiednio pieczone mięso nie ma prawa się przypalić w brytfannie stalowej lub żeliwnej emaliowanej. Ciepło w takiej brytfannie rozprowadzane jest równomiernie, tym bardziej, jeśli włączymy w piekarniku termoobieg. Pozwoli to zachować odpowiednią temperaturę w każdej warstwie mięsa. Warstwa emalii sprawi, że tak upieczone mięso będzie zdrowe i zachowa pełnię wartościowego białka i składników odżywczych. Brytfanny emaliowane z pokrywą pozwalają przygotować nasycone wilgocią potrawy, nie musimy się więc martwić o to, że przygotowane w nich mięso będzie suche i wiórowate. Ponadto doskonale utrzymują ciepło, więc potrawy wystawione w nich na stół przez długi czas nie wystygną. Naczynia żeliwne emaliowane oraz najprostsze brytfanny stalowe z powłoką emaliowaną są bardzo wytrzymałe i posłużą nam na lata. Brytfanny żeliwne emaliowane są grubsze i cięższe, a tradycyjne brytfanny stalowe emaliowane są lekkie i łatwe w czyszczeniu. Warto więc zainwestować w dobrej jakości brytfannę wykonaną z tego materiału. Brytfanny emaliowane to klasyki i tradycja sama w sobie, do której nie trzeba przekonywać.
Poznaj nasze nowe brytfanny marki Belis i SFINX produkcji czeskiej! Kliknij tutaj. Znajdziesz tu tradycyjne brytfanny emaliowane w kolorze czarnym oraz całkiem nowe na rynku brytfanny SFINX wykonane z grubej blachy, które wyglądem i ciężkością przypominają stare żeliwne brytfanny. Brytfanny SFINX posiadają wewnątrz bardzo trwałą powłokę emaliowaną w kolorze granatowym. Dzięki zastosowaniu grubej blachy masz gwarancje, że mięso upieczone będzie równomiernie bez ryzyka przypalenia.
Brytfanna stalowa emaliowana 25x20 cm Belis - 99,90 zł
Brytfanna kamienna to nowoczesny element twojej kuchni.
Dobrym wyborem będzie także nowsza wersja popularnej gęsiarki – brytfanna wykonana z aluminium. Brytfanny z powłoką nieprzywierającą są lżejsze i łatwiejsze w użyciu. To mit, że wszystkie naczynia aluminiowe są niezdrowe. Otóż nie wszystkie! To fakt, że powyżej temperatury 180 stopni Celsjusza z aluminium może przenikać do potraw szkodliwy glin, ale najnowsze naczynia aluminiowe oferowane przez nas są anodowane, czyli pokryte powłoką nieprzywierającą, chroniącą przed szkodliwymi związkami zawartymi w aluminium. By nie zniszczyć takiej powłoki, używaj naczyń silikonowych do wyciągania mięsa, a nie ostrych noży. Materiał ten bardzo dobrze zatrzymuje ciepło, co pozwoli zaoszczędzić prąd czy gaz, skracając czas pieczenia. Ciekawym urozmaiceniem będzie wybór aluminiowej brytfanny z aromatyzerem, co tylko podsyci wspaniały smak i zapach potrawy.
Naczynie żaroodporne – klasyka do pieczenia.
Popularna szklana brytfanna ma wiele zalet. Nie pochłania zapachów, wytrzymuje temperaturę do 300 stopni Celsjusza, jest doskonałym wyborem dla alergików. Plusem jest też łatwość w użytkowaniu, można ją myć w zmywarce, nie odbarwia się. Pamiętajmy, że szklaną formę wkładamy z mięsem do zimnego piekarnika, by stopniowo się nagrzewało.