Blacha do pieczenia czy tortownica to podstawa w kuchni każdej miłośniczki domowych wypieków. Od dawna na rynku królowały tylko zwykłe aluminiowe formy do pieczenia nikłej jakości, do których ciasto przywierało, ciężko było je umyć, a po jakimś czasie rdzewiały. Wychodząc naprzeciw potrzebom klientów, na rynku pojawiły się nowoczesne formy do pieczenia, ceramiczne, silikonowe i emaliowane. My jesteśmy zwolennikami tych ostatnich. Emaliowane formy do pieczenia mają sporo zalet.
Zalety pieczenia w emaliowanych formach
Największym plusem naczyń emaliowanych jest ich powłoka, która ma niezwykłe właściwości. Wyróżnia się na tle innych szczególnie prozdrowotnością. Emalia nie wchodzi w interakcję z jedzeniem, nawet pod wpływem naprawdę wysokiej temperatury, dlatego naczynia pokryte powłoką emaliowaną świetnie nadadzą się do piekarnika. Ciasto upieczone w formie emaliowanej nie będzie miało metalicznego posmaku, nie zmieni się jego zapach i aromat. Naczynia emaliowane świetnie przewodzą i rozprowadzają ciepło, co jest szczególnie istotne w przypadku wypieków. Zdecydowanie szybciej upieczecie w nich ciasto w porównaniu do form ceramicznych, które są równie dobre, ale dłużej się nagrzewają. Ile razy zdarza się, że ciasto jest nierównomiernie upieczone albo surowe w środku? Najczęściej winę zrzucamy na nieodpowiednie grzanie piekarnika, a może to być wina formy do pieczenia. Piekąc w formach emaliowanych unikniecie tego efektu, a wypiek będzie równo przyrumieniony. Formy do pieczenia emaliowane są zdecydowanie bardziej higieniczne w porównaniu do ich blaszanych odpowiedników o nieregularnych kształtach. W blachach do pieczenia często zbierają się resztki ciast w zakamarkach, które następnie ciężko usunąć, stąd łatwo rozwijają się na nich bakterie. Naczynie emaliowane bardzo łatwo utrzymać w czystości, ze względu na gładką strukturę powierzchni. Formę emaliowaną z powodzeniem umyjecie miękką gąbką bez konieczności mocnego szorowania, po ówczesnym namoczeniu naczynia.
Prostokątne formy do pieczenia
Poza praktycznością, formy emaliowane wyróżniają się naprawdę ciekawym i nowoczesnym wyglądem. W naszym sklepie macie do wyboru formy do pieczenia prostokątne w trzech kolorach emalii zewnętrznej – zielona, czerwona, niebieska. Środkowa część naczynia jest standardowo w kolorze jasnym. Pochodzą od sprawdzonej marki Emalia Forte i zaskakują swoją jakością. Dla zwolenników nieco bardziej stonowanych kolorów lub właścicieli kuchni urządzonej w skandynawskim stylu, polecamy formy o pastelowych kolorach. W eleganckiej, emaliowanej formie do pieczenia możecie podać danie czy ciasto. Świetnie ozdobią stół i będą niestandardowym zastępcą klasycznych półmisków. W prostokątnej formie do pieczenia przygotujecie i efektownie podacie ciasto tiramisu czy owoce zapieczone pod kruszonką. Emalia świetnie utrzymuje ciepło, dlatego formy do pieczenia z tą powłoką doskonale sprawdzą się do podania gorącej zapiekanki makaronowej czy pieczonych ziemniaczków. Pamiętajcie jednak, by do nakładania używać akcesoriów kuchennych bez ostrych krańców, najlepiej drewnianych bądź silikonowych. Metalowe akcesoria kuchenne mogą porysować gładką strukturę emaliowaną.
Formy do pieczenia okrągłe
Formy do pieczenia okrągłe służą najczęściej jako forma na tarte, ale sprawdzą się także jako blacha do pizzy. Okrągłe formy emaliowane dostępne w naszym sklepie charakteryzują się gładkimi brzegami, a nie standardowymi karbowanymi. Z tego względu są zdecydowanie bardziej uniwersalne i mogą być wykorzystywane się nie tylko jako forma do tarty. Często są stosowane podobnie jak w formy prostokątne – do podawania dań na gorąco. Sprawdzą się także do upieczenia niskiego jabłecznika, owoców pod kruszonką czy po prostu okrągłego biszkoptu do tortu. Oferujemy formy emaliowane okrągłe w tych samych gamach kolorystycznych co prostokątne – pastelowe lub o żywszych barwach, do wyboru kilka podstawowych kolorów. To produkty nowoczesne, do których produkcji zastosowano najlepszej jakości materiały, tak by nie tylko były praktyczne i spełniały swoją podstawową funkcję, ale także pięknie się prezentowały. Ze względu na ciekawy wygląd oraz modę na pieczenie wszelkich słodkich i słonych tart, sprawdzą się jako wyjątkowy prezent, który ucieszy każdą panią domu. Forma na tarte emaliowana jest tak uniwersalnym naczyniem, że znajdzie zastosowanie w każdej kuchni.
Jak używać formy do pieczenia emaliowanej?
Nie ma konieczności używania papieru do pieczenia. Przed użyciem formę wystarczy natłuścić masłem, olejem czy oliwą, by uniknąć przypaleń i przywierania ciasta. Natłuszczoną formę można posypać lekko bułką tartą lub kaszą manną, w ten sposób łatwo wyjmiemy ciasto z formy. Po użyciu formę należy namoczyć i umyć pod bieżącą wodą.