Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Jak oczyścić grzyby?

Po zebraniu każdy grzyb musi być dokładnie przebadany. Obejrzany, oczyszczony, oskrobany i… zjedzony!

Pójdę do lasu, nazbieram grzybków,
Choć nie wiem, ile zmieszczę w koszyczku.
Pójdę daleko gdzie echo niesie,
Bo bardzo lubię chodzić po lesie.
Tu rośnie kurka, tam znów koźlaczek,
A pod iglaczkiem — mały maślaczek.
I można chodzić tak do wieczora,
Lecz czas do domu, wracać już pora. 
 - Marzena Szczepańska

Pierwsze kroki w czyszczeniu grzybów

Oczyszczanie grzybów należy rozpocząć już… w lesie! Co to znaczy? Nie wrzucajmy do koszyka grzybów razem z korzonkami. Wystarczy wziąć ze sobą mały nóż lub scyzoryk i je odcinać. Przy okazji w miarę możliwości przyjrzyjmy się każdemu grzybkowi i nie zabierajmy ze sobą do domu robaczywych czy, o zgrozo, trujących.

Oczyszczanie grzybów

Gdy po udanym grzybobraniu wracamy do domu, nie ma odpoczynku. W ciągu dwóch godzin powinniśmy grzybki jeszcze raz przebrać i oczyścić. Czemu tak szybko? Ponieważ później wszelkie zanieczyszczenia, ziemia i trawy zaschną i będzie je trudniej ściągnąć z grzyba, a ewentualne robaki za ten czas mogą przejść i uszkodzić kolejne grzybki.

A gdy już zabierzemy się za oczyszczanie grzybów, warto pamiętać o paru rzeczach:

  • Przed wzięciem grzybów do rąk dobrze jest włożyć foliowe lub gumowe rękawiczki (nielateksowe), unikniemy zabarwienia dłoni brązową mazią.
  • Zanim zabierzemy się za czyszczenie i obróbkę grzybów, warto rozdzielić je według gatunków.
  • Grzyby, które przeznaczamy do zjedzenia od razu lub do marynowania należy oczyścić pod bieżącą wodą. Doskonale sprawdzi się do tego durszlak. Następnie oskrobujemy grzyby nożykiem z reszty zanieczyszczeń.
  • Nie należy opłukiwać grzybów przeznaczonych do suszenia lub mrożenia. Wystarczy przetrzeć je wilgotną szmatką i oskrobać z zabrudzeń.
  • Z niektórych grzybów, takich jak prawdziwki, koźlaki i czerwoniaki, należy jeszcze zeskrobać skórkę z trzonków i kapeluszy.

Pamiętaj, aby przetworzyć w jakiś sposób grzyby przed upływem 24 godzin. Zaraz po ścięciu grzyba rozpoczyna się proces jego rozkładu, wystarczą nieraz dwa dni, abyśmy dostrzegli na nich dorodną pleśń. Sposoby na przechowywanie grzybów, znajdziesz tutaj.