Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Jaki garnek do gołąbków?

Kto nie lubi od czasu do czasu zjeść pysznych gołąbków? A ile razy zdarzyło wam się, że miało być tak smacznie, a wszystko się przypaliło? Może to być wina zbyt wysokiej temperatury w piekarniku, ale również mogła zawinić brytfanna! Jaka więc brytfanna będzie najlepsza do przyrządzenia smacznych gołąbków?  Przygotowałam dla was dzisiaj parę ciekawych propozycji, w których gołąbki (i nie tylko one) wyjdą znakomite!

Doskonała do gołąbków brytfanna emaliowana

O Wspaniałych właściwościach emalii wspominałam już nie raz i nie dwa, ale mimo to powtórzę się. Naczynia emaliowane nie wchodzą w reakcje z żywnością i nie wydzielają szkodliwych substancji, dzięki czemu jest to najbezpieczniejsza opcja dla dzieci, osób starszych oraz alergików. Dodatkowo szklista powłoka emalii jest gładka, dzięki czemu łatwo utrzymać ją w czystości i nie rozwijają się w jej szczelinach czy załamaniach żadne drobnoustroje. Brytfanny emaliowane, które są szczególnie warte polecenia brytfanna emaliowana Sfinx Belis okrągła o pojemności 4,4 l oraz brytfanna emaliowana Sfinx Belis owalna 6,5 l. Z doświadczenia wiem, że jedna brytfanna to zdecydowanie za mało, nawet do samych gołąbków zawsze używam dwie brytfanny, ponieważ jak już robię tę potrawę to hurtowo dla całej rodziny, aby zużyć całą główkę kapusty. Brytfanny emaliowane marki Belis, zrobione są z grubej blachy o grubości aż 2 mm i to jest ich sekret, dlaczego potrawy w nich przygotowane nie przypalają się i nie przywierają. Brytfanny emaliowane są doskonałe do pieczenia, gotowania oraz pieczenia potraw, prócz gołąbków zrobimy w niej zarówno zapiekane udko z kurczaka, risotto, gulasz, jak i suflet ziemniaczany z pieczarkami. Brytfanna prócz przyrządzenia potrawy może też być doskonała do efektownego podania jej na stół, należy jednak wówczas pamiętać, aby podłożyć po naczynie deskę. Co ciekawe, brytfanny można użyć w piekarniku, a także na każdego rodzaju kuchence, w tym indukcyjnej.

1. Brytfanna emaliowana 4,4 l BSE Sfinx Belis - 179,90 zł
2. Brytfanna emaliowana 6,5 l BSE Sfinx Belis - 229,90 zł

Najlepsza do gołąbków brytfanna żeliwna emaliowana

Brytfanny żeliwne emaliowane to podwójne korzyści! Wciąż mają zalety, które ma emalia: higieniczność, prozdrowotność, niewchodzenie z reakcje z żywnością i niewydzielanie szkodliwych substancji, a dodatkowo zamiast zwykłej stali mamy żeliwo! Mocne żeliwo zadba o to, aby ciepło równomiernie rozchodziło się po naczyniu, a potrawa na długo po wyciągnięciu z piekarnika będzie utrzymywała ciepło. Szczególnie polecam Wam w tym przypadku sprawdzone naczynie, które regularnie używam w mojej kuchni: brytfannę żeliwną emaliowaną Queen Line Belis o pojemności 4,2 l. Brytfanna żeliwna jest bardzo ciężka, ale i to ma swoje zalety, dzięki temu strącenie jej z blatu i potrzaskanie jest znacznie mniej prawdopodobne. Brytfanna, którą wam poleciłam, ma piękny czerwony kolor i gwarantuje, będzie ozdobą waszej kuchni! Brytfanna żeliwna emaliowana, podobnie zresztą, jak i brytfanna emaliowana nie pochłania zapachów i nie przebarwia się, a dodatkowo gwarantuje doskonały smak potraw.

Brytfanna żeliwna emaliowana 4,2 l Queen Line Belis - 249,90 zł