To, co możemy przygotować wcześniej, aniżeli w dzień wigilii warto zrobić, żeby mieć więcej spokoju przed świętami! Kluski z makiem to tradycyjna, wigilijna potrawa, z której zarówno surowy makaron, jak i masę makową możesz zamrozić, a po odmrożeniu zagrzać i podać na świąteczny stół!
Przepis na kluski z makiem
Składniki na masę makową:
- 0,5 kg niebieskiego maku
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy
- 100 g miodu
- 100 g cukru
- 70 g orzechów włoskich
- 50 g rodzynek
- 50 g suszonej żurawiny
- 50 g suszonych moreli
- 20 g masła
Składniki na kluski:
- 300 g mąki pszennej
- 100 ml gorącej wody
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Mak zalewamy około 700 – 800 ml wody. Mieszamy i gotujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 5 minut. Odcedzamy mak przez drobne sito i odstawiamy nad miskę na około 20 minut, aby się jeszcze odsączył.
Następnie mak mielimy dwa razy w maszynce do mielenia mięsa z nakładką o najmniejszych oczkach.
Do ostudzonego maku dodajemy posiekane morele oraz orzechy i wszystkie pozostałe składniki masy makowej, całość gotujemy przez maksymalnie 5 minut na małym ogniu, cały czas mieszając.
Masa jest gotowa, kiedy masło się rozpuści, a całość jest jednolita.
Następnie przygotowujemy ciasto na kluski. W misce mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy je w jednolitą masę.
Ciasto zawijamy w folię i pozostawiamy na 20 minut. Następnie ciasto obsypujemy mąką i urywamy po malutkim kawałku formując w palcach podłużne kluski.
Gotowy makaron gotujemy w osolonej wodzie przez około 4 minuty.
Świeżo ugotowane kluski mieszamy z masą gotową i gotowe!