Nie ma przyjemniejszego zapachu w kuchni niż wiktuały grzejące się na patelni. Gdy wspominam kuchnię dzieciństwa, widzę ciężką, osmoloną na fajerkach patelnię żeliwną i skwierczące na niej placuszki. Też macie takie wspomnienia? W nowoczesnych kuchniach raczej nie chcielibyśmy dymiącego pieca, ale patelnia żeliwna to już inna sprawa. Po latach zaczęliśmy doceniać walory naczyń żeliwnych. Liczne programy o gotowaniu zachęcają nas do próbowania swoich sił w przygotowywaniu dań zarówno tradycyjnych, jak i pochodzących z krajów obcych nam kulturowo – mowa tu o kulturze kulinarnej. Patelnie żeliwne są specyficznym produktem, który także wraca do łask. Nacieszyliśmy się lekkimi, ceramicznymi patelniami i znów pragniemy przyrządzać dania na królowych kuchni – na naczyniach żeliwnych. Tym bardziej, że patelnia żeliwna to wbrew pozorom bardzo uniwersalne naczynie – można je stosować na wszystkich rodzajach kuchni. To także patelnia na indukcję.
Tradycyjne patelnia żeliwna
W ofercie naszego sklepu internetowego znajdziecie doskonałej jakości patelnie żeliwne marki Brizoll. Ta młoda marka tworzy na rynek europejski świetne naczynia żeliwne, dostosowane do wymogów unijnych, lecz zachowujące wszelkie najlepsze cechy tradycyjnego żeliwa. Patelnie z grubym dnem świetnie się sprawdzają przede wszystkim do przygotowywania mięs, np. steków. Żeliwo równomierne się nagrzewa i co ważne długo utrzymuje temperaturę. Żeliwna patelnia wymaga jednak kilku zabiegów. Musimy ją przygotować do użytkowania zgodnie z instrukcją. Patelnię trzeba systematycznie natłuszczać. Absolutnie nie nadaje się do zmywarki. Ale w zamian pozwoli nam przygotować dania o wyjątkowej kruchości i smaku. Ten smak to właśnie żeliwo, które oddaje mikrocząsteczki żelaza podczas smażenia.
Patelnia żeliwna v/s patelnia emaliowana SFINX
Czy to się komuś podoba, czy nie… żyjemy w biegu. Szukamy rozwiązań, także w kuchni, jak uprościć sobie życie. Patelnia żeliwna jest doskonałym naczyniem kuchennym, ale nie każdy ma czas i ochotę celebrować wymagający materiał, jakim jest żeliwo. Alternatywą dla tradycyjnej patelni żeliwnej jest czeski produkt, tzw. czeskie żeliwo, czyli patelnie emaliowane SFINX marki BELIS. Te masywne patelnie do złudzenia przypominają utrwalone w polskiej tradycji patelnie żeliwne. To blacha, która została pokryta emalią. Jednak, ani to zwykła blacha, ani zwykła emalia. Przeciętny garnek emaliowany jest zrobiony z blachy o grubości 0,5 mm natomiast patelnia emaliowana BELIS SFINX to blacha 2 mm! Solidna, ciężka patelnia dzięki tej grubości zachowuje podobne cechy ergonomiczne jak jej żeliwna siostra. Granatowa emalia w linii SFINX to także innowacyjny patent czeski. Specjalna, bardzo twarda emalia jest bardzo odporna na zarysowania, ale bardzo łatwa do utrzymania w czystości. Oczywiście nie wymaga olejowania jak patelnia żeliwna. Patelnia emaliowana SFINX z zewnątrz ma powłokę matową, czarną i twardą – do złudzenia przypomina żeliwo. Podobnie jak prawdziwej żeliwnej patelni nie wolno jej myć w zmywarce. Ale też nie ma po co! Emalię wystarczy w razie potrzeby odmoczyć z zaschniętych, przypieczonych resztek i przetrzeć szmatką. Smażenie na patelni BELIS SFINX jest bardzo proste.
Jesień w całej krasie za oknem. W kuchni zaczynają pojawiać się dania, które muszą być bardziej sycące. Aż korci, aby wyjąć ciężką patelnię i przyrządzić pyszne mięsa w sosie grzybowym, pyszne pikantne paelle albo… No właśnie, co przyrządzicie na swojej patelni żeliwnej?