Obecnie producenci oferują szeroki wybór patelni żeliwnych. Żeliwo to niezwykle wytrzymały materiał, a patelnie z niego wykonane zyskały szerokie grono zwolenników. Są odporne na uszkodzenia, ciężkie, solidne i odpowiednio pielęgnowane się nie niszczą. Jaką patelnię żeliwną wybrać?
Rodzaje patelni żeliwnych:
- Patelnia żeliwna grillowa — będzie idealna do grillowania mięsa. Żeberkowa struktura sprawia, że wytapiający się tłuszcz łatwo spływa z powierzchni patelni. Odporna na rdzewienie, uszkodzenia mechaniczne. Świetnie przewodzi ciepło.
- Patelnia z odlewu żeliwa — ciężka patelnia o grubym dnie. Powierzchnia patelni z odlewu żeliwa oferowana przez nas jest dodatkowo oksydowana, co podnosi jej jakość, chroni przed rdzą i zwiększa trwałość.
- Patelnia żeliwna z powłoką emaliowaną — do wyboru okrągła lub prostokątna z rowkami. Pokryta prozdrowotną powłoką emaliowaną, świetnie utrzymuje ciepło, równomiernie się nagrzewa. Może być stosowana do piekarnika. Jest łatwa w czyszczeniu, gładka emaliowana powłoka nie wymaga specjalnych trosk, jednak do jej użytkowania stosuje się drewniane bądź silikonowe akcesoria kuchenne.
Patelnia do grillowania prostokątna czy okrągła?
W przygotowywaniu grillowanych mięs kształt patelni nie zrobi większej różnicy. Istotne jest, by posiadała ona specjalne wgłębienia po bokach, które służą do odlewania nadmiaru soków i tłuszczu. W takie rowki najczęściej wyposażone są patelnie kwadratowe/prostokątne, choć nie jest to regułą i w naszej ofercie znajdziecie patelnie grillowe okrągłe posiadające takowe dziubki. Najzdrowiej, gdy grillowanie mięsa będzie przebiegać bez dodatku tłuszczu. Patelnia żeliwna gwarantuje nam taki sposób grillowania. Dodatkowo można ją wkładać do piekarnika, więc świetnie sprawdzi się do przygotowywania szaszłyków. W związku z tym, że żeliwo świetnie utrzymuje ciepło, patelnia żeliwna grillowa posłuży do podawania gorących steków czy innych mięs. Patelnia żeliwna będzie doskonałym wyborem, jeśli lubimy grillować warzywa czy sery. Żadna inna patelnia nie sprawdzi się tak dobrze do przygotowywania gorących oscypków czy krążków cukinii.
Patelnia żeliwna Belis emaliowana
Patelnia emaliowana żeliwna najczęściej nie posiada rowków, sprawdzi się więc do codziennego smażenia, także na niewielkiej ilości tłuszczu. Patelnie żeliwne emaliowane nie są popularne w polskiej kuchni, tak samo zresztą jak czyste patelnie żeliwne. Mimo to wprowadziliśmy do sklepu nowe patelnie żeliwne marki Belis z serii Queen Line. Patelnie żeliwne są o tyle ciekawe, że gwarantują całkiem inny rodzaj użytkowania. Na patelni żeliwnej możesz utrzymać stałą temperaturę bez ryzyka przypalania. Dlatego też zachęcamy do wypróbowania nowych patelni żeliwnych emaliowanych marki Belis.
Patelnia żeliwna emaliowana Belis Queen Line, 32 cm - 134,90 zł