Dziś Światowy Dzień Chleba! Czy wiecie, że według szacunków Instytutu Polskie Pieczywo, w 2015 roku statystyczny Polak zjadł 45,3 kg pieczywa? To dużo, jednak mamy tendencję spadkową, ponieważ rok wcześniej było to ponad 2 kg więcej. Natomiast w roku 1981, przeciętny Polak spożywał… 100 kg chleba! Ta liczba zdaje się szalona, prawda? Bez względu na to nie zapominajmy, że chleb, choć kaloryczny, jest zdrowy. Pieczywo dodaje nam energii dzięki dużej ilości węglowodanów, a dodatkowo dostarcza nam błonnika, aminokwasów, witamin, minerałów oraz białka! Oczywiście, najbardziej znanym ze swojej pro zdrowotności jest chleb pełnoziarnisty. Powoli uwalnia energię. Wpływa pozytywnie na nasze zdrowie i wagę. Jednak jasny chleb na drożdżach lub zakwasie również jest smaczny i zdrowy! W przeciwieństwie do chleba pełnoziarnistego dostarcza gwałtownego „kopa” energii wtedy, kiedy jest ona potrzebna. Dodatkowo chleb pszenny jest lekko strawny i polecany jest osobom z problemami żołądkowymi.
Przepis na chleb
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 500 ml letniej wody
- 40 g płatków owsianych
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju roślinnego
Mąkę przesiewamy przez sito do miski i dodajemy soli.
Do drugiej, dużej miski wsypujemy cukier, płatki owsiane, wodę i pokruszone drożdże. Mieszamy chwilę, aby drożdże się rozpuściły. Dodajemy olej oraz wcześniej zmieszaną mąkę z solą.
Całość mieszamy i odkładamy w ciepłe miejsce, pod przykrycie na około 30-40 minut, po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Ostatni punkt to przygotowanie keksówki. Ja polecam najbardziej keksówki Caffe Creme SNB. Keksówkę należy posmarować kawałkiem margaryny i obsypać z każdej strony mąką. Dzięki temu gotowy chlebek łatwo „wyskoczy” z formy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do keksówki i wkładamy do piekarnika w temperaturze 190 st. C na około godzinę.
Po upieczeniu pozostawiamy chleb na kilka minut do przestygnięcia i wyciągamy go z keksówki na kratkę kuchenną.
Smacznego!