Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Przepis na wegański barszcz czerwony z uszkami na święta

Dziś międzynarodowy dzień wegan i z tej okazji postanowiłam przygotować coś wege. A jako że mamy już listopad to przy okazji przetestowałam jeden z przepisów na wigilię, czyli barszcz z uszkami! Barszcz wyszedł bardzo smaczny i jest moim zdaniem warty polecenia dla każdego, nie tylko dla wegan. Ja uszka przygotowałam z suszonymi grzybami, ale Wy oczywiście możecie zrobić je z tym co najbardziej lubicie!

Przepis na barszcz czerwony z uszkami

Składniki:

  • 4 l wody
  • 2 kg buraków
  • 500 g mąki
  • 500 g jabłek
  • 200 g marchwi
  • 240 g cebuli
  • 130 g suszonych grzybów
  • 100 g suszonych śliwek
  • 50 ml octu balsamicznego
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 liści laurowych
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • łyżka suszonego majeranku
  • olej
  • sól i pieprz do smaku

Do dużego garnka wlewamy wodę i dodajemy śliwki, pieprz, ziele angielskie, ocet, majeranek i liście laurowe.

Jabłka myjemy, obieramy i dorzucamy do wody pokrojone w kostkę. Marchew obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i również dorzucamy do garnka.

Na koniec obieramy i kroimy w plastry buraki oraz czosnek. Wrzucamy do garnka z wodą i zagotowujemy. Gdy tylko woda się zagotuje ściągamy ją z kuchenki. Garnek przykrywamy ściereczką kuchenną i odkładamy do zacienionego miejsca na kilkanaście godzin, a najlepiej na całą dobę.

Następnego dnia suszone grzyby myjemy i wkładamy do garnka z letnią wodą na około pół godzinki, a później kolejne pół godzinki gotujemy. Grzybki powinny zmięknąć.

W tym czasie do miski wsypujemy mąkę, pół łyżeczki soli i pół szklanki ciepłej wody. Ciasto rozrabiamy i przekładamy następnie na podsypaną mogą stolnicę. Zagniatamy kilka minut. Następnie do ciasta dodajemy kilka kropel oleju i ponownie rozrabiamy. Ciasto wkładamy ponownie do miski, przykrywamy ściereczką kuchenną i odkładamy do lodówki na 15 minut.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a następnie wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Dodajemy szczyptę majeranku, pieprzu i soli. Smażymy przez parę minut, co chwilę mieszając.

W tym czasie ugotowane grzyby kroimy drobno lub mielimy i dodajemy na patelnię. Cały farsz dusimy jeszcze przez chwilę, ciągle mieszając.

Ciasto wyciągamy z lodówki, przekładamy na stolnicę i ponownie rozrabiamy przez chwilę. Ciasto rozrywamy na kilka części i każdą po kolei rozwałkujemy na grubość około 2 mm. Z ciasta wykrawamy koła, nakładamy farsz i lepimy uszka.

Przygotowany poprzedniego dnia barszcz stawiamy ponownie na kuchenkę, odcedzamy, zagotowujemy i doprawiamy w razie czego pieprzem i solą do smaku.

Ostatnim krokiem jest ugotowanie uszek. Mnie wystarczyło około 4-5 minut we wrzącej osolonej wodzie, ale wszystko zależy od wielkości uszek i grubości ciasta!

I gotowe, smacznego!

Jeśli ten przepis nie przypadł Ci do gustu, zajrzyj tutaj (przepis na barszcz czerwony na zakwasie).

Zobacz także nasz przepis na poncz świąteczny w trzech odsłonach.