Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Słodki, bezglutenowy chleb bananowy

Chlebek bananowy bezglutenowy z czekoladą

Czas przygotowania: 45 min

Czas pieczenia: 20 min

Temperatura pieczenia: 200°C

Owsiany chlebek bananowy to bardzo prosty sposób na przygotowanie słodkiej, bezglutenowej przekąski do kawy dla osób, które stosują dietę bezglutenową, wegańską czy inną, w której wykluczony jest nabiał i gluten. Do przygotowania chlebka potrzebne nam będą przede wszystkim płatki owsiane bezglutenowe, które zmielimy w młynku. Zamiast płatków owsianych można użyć mąki owsianej bezglutenowej lub innej mąki, np. gryczanej czy kukurydzianej. Chlebek bananowy bez mąki tradycyjnej to bardzo prosty przepis, który przypadnie do gustu każdemu, nawet największym przeciwnikom produktów bezglutenowych. Jeśli chodzi o cukier, w przepisie mamy podane pół szklanki, natomiast przy użyciu większej ilości dojrzałych bananów ilość cukru można zmniejszyć lub zastąpić go opcjonalnie mieszanką ksylitolu i erytrolu.

Do pieczenia użyłam blachy fakturowanej polskiej produkcji SNB o wymiarach 300x110x75. Blacha do pieczenia jest w pięknym fioletowym kolorze, który idealnie pasuje do palety kolorów Pantone 2018 Ultra Violet. Te blachy do pieczenia można używać bez papieru, smarując ją tylko tłuszczem. Ja natomiast preferuje wykładanie blachy papierem do pieczenia, ponieważ łatwiej jest wtedy dbać o czystość blachy.

Blachy do pieczenia

Owsiany chlebek bananowy – przepis

  1. Rozgnieć dojrzałe banany w misce za pomocą miksera lub widelca i dodaj do nich olej.
  2. Do osobnej miski wsyp wszystkie suche składniki łącznie z przyprawami i dodatkami: zmielone płatki owsiane, cukier, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy i rozdrobnione dodatki. Wymieszaj wszystkie suche składniki i połącz je z masą bananową.
  3. Gotową masę na chlebek odstaw na kilka minut, aby płatki nabrały wilgoci i napęczniały. Nagrzej piekarnik do 200°C.
  4. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, a do środka przelej całą masę. Masę posyp wcześniej posiekanymi orzechami i czekoladą.
  5. Ciasto piecz ok. 20 min, aż chlebek pięknie wyrośnie i przypiecze się z góry. Środek powinien być lekko wilgotny. Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdź, nakłuwając go wykałaczką. Gdy ostygnie, można degustować wypiek. Smacznego!

 

Składniki:

3 dojrzałe banany (lub więcej zamiast pewnej ilości cukru)

2½ szklanki zmielonych płatków owsianych bezglutenowych

½ szklanki cukru trzcinowego (opcjonalnie mieszanki ksylitolu i erytrolu)

1½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka sody oczyszczonej

4 łyżki oleju roślinnego, np. rzepakowy

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka imbiru

½ łyżeczki gałki muszkatołowej

½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

szczypta soli

dodatki: orzechy laskowe rozdrobnione, migdały rozdrobnione, czekolada gorzka pokrojona w małe kawałeczki, rodzynki

 

 

Inspiracja: www.ervegan.com