Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Słów kilka o żeliwie impregnowanym olejami

W większości kuchni króluje jednak żeliwo z różnorakimi glazurami. Dlaczego tak jest? Czemu naczynia żeliwne impregnowane olejami są rzadziej wybierane? Czy oznacza to, że są gorsze? Od razu zdradzę: absolutnie nie są gorsze! Czyste żeliwo jest jednak wymagające i nie nadaje się do każdej potrawy. Są jednak osoby, którym żeliwo impregnowane olejami może wręcz pomóc! Poniżej słów kilka na temat żeliwa…

Czego nie gotować w żeliwie?

Są takie potrawy, które w naczyniu żeliwnym impregnowanym olejami zwyczajnie nie wyjdą. Czemu? Wyobraźcie sobie delikatny krem lub kompot w naczyniu uprzednio natłuszczonym dokładnie olejem. Tłuszcz niestety przeniesie się częściowo do potrawy i może całkowicie zmienić jej smak. Innym potrawom z kolei dodatkowy tłucz może dodać smaku i charakteru! Pieczonki lub stek to potrawy, które wręcz się proszą o użycie żeliwa.

Oczywiście, to nie jedyny powód, dla którego dużo osób woli wybrać żeliwo z powłoką. Dużą rolę odkrywa również fakt, że naczynia żeliwne trzeba poddawać specjalnej pielęgnacji. Powinny być one od razu po użyciu myte, następnie od razu osuszane, a na końcu natłuszczane. Dodatkowo żeliwo trzeba przechowywać w suchym i przewiewnym miejscu.

Dla kogo naczynia żeliwne to dobry wybór?

Naczynia żeliwne to wprost wymarzony produkt do przygotowania potrawy jednogarnkowej zarówno na ognisku, jak i w piekarniku czy na kuchence. Wspólne biesiadowanie z przerwą na gorący posiłek z naczynia żeliwnego to coś wspaniałego!

Dodatkowo żeliwo ma wręcz pozytywne działanie na osoby z anemią czy chorobami serca, dostarcza ono mikroelementów żelaza do posiłku.

Bez względu na niektóre utrudnienia, utrzymuję swoją opinię, że żeliwo jest super! Potrawy w nim przygotowywane wychodzą doskonałe. Wybierając jednak naczynie żeliwne, trzeba liczyć się z konsekwencjami.

Żeliwo z powłoką emaliowaną

Są jeszcze naczynia żeliwne z powłokami emaliowanymi. To wyjątkowy produkt pod wieloma względami. Wykonany jest z grubego żeliwa, które utrzymuje na długo temperaturę potrawy. Z kolei wewnętrzna powłoka emaliowana jest bardzo zdrowa, nie wchodzi w reakcję z żywnością i nie wydziela szkodliwych substancji. Mycie takiego naczynia jest stosunkowo proste i nie wymaga specjalnej konserwacji.

Brytfanna żeliwna emaliowana 4,2 l Hierro - 235,90 zł