Dla większości z nas jedyny prawidłowy stek to taki bardzo mocno wysmażony. Myślę jednak, że warto czasem poeksperymentować, aby sprawdzić, czy nie omija nas w życiu coś naprawdę pysznego!
Stopnie wysmażenia steków
- Blue — Bardzo krwisty stek. Po usmażeniu w środku stek jest ciepły, ale całkowicie surowy. Białko jest ścięte jedynie z zewnątrz.
- Rare — Krwisty stek. Tutaj ściętego białka z zewnątrz jest około 0,5 cm. Im bliżej środka tym mięso jest bardziej surowe i soczyście czerwone.
- Medium rare — Średnio krwisty stek. Ścięte białko z zewnątrz ma tu już około 8 mm. W środku stek jest mocno różowy, a po naciśnięciu wypływa z niego osocze i krew.
- Medium — Średnio wysmażony stek. Stek w środku ma lekko różowy kolor, a po naciśnięciu mięsa wypływa z niego różowy sok, nie krew.
- Medium well — Dobrze wysmażony stek. Mięso nabiera brunatnego koloru, ale wewnątrz wciąż pozostaje leciutko różowe. Jest nadal bardzo soczyste.
- Well done — Bardzo dobrze wysmażony stek. Całkowicie ścięte białko o brunatnym lub szarawym kolorze wewnątrz
Jak długo smażyć steki?
Warto pamiętać, aby stek był wyciągnięty z lodówki pół godziny przed smażeniem. Zakładając, że mamy stek o grubości 2 cm, zależnie od efektu, jaki chcemy uzyskać powinniśmy smażyć go:
- Blue — 1 minuta z każdej strony
- Rare — 1,5 – 2 minuty z każdej strony
- Medium rare — 2 – 3 minuty z każdej strony
- Medium — 3 – 4 minuty z każdej strony
- Medium well — 5 – 6 minut z każdej strony
- Well done — 7 – 8 minut z każdej strony
Efekt końcowy zależy także od wielkości ognia, na jakim smażymy i wyboru patelni. Najlepsza do smażenia steków jest zdecydowanie patelnia żeliwna. Smak potrawy przyrządzonej na tym rodzaju patelni jest naprawdę wyjątkowy i nie da się tego uzyskać za pomocą żadnego innego naczynia.