Pieczonki i prażonki w kociołku żeliwnym.
Pogoda nam dopisuje. W dalszym ciągu spędzamy dużo czasu na świeżym powietrzu. Korzystając ze sprzyjającej aury przygotujmy pieczonki w żeliwnym kociołku. Ta popularna tradycyjna, jednogarnkowa potrawa wywodzi się ponoć z okolic Poręby, gdzie wyrabiano pierwsze żeliwne garnki. W zależności od regionu potrawa różni się nazwą – pieczonka, prażonka, kociołek, prażynki, duszone czy maścipula. Podstawą są ziemniaki, boczek i kiełbasa. Reszta według uznania, marchewka, cebula, burak, kapusta itd. Jest to potrawa sentymentalna, jak ziemniaki z żaru lub kiełbaski z ogniska. Coś innego niż popularny grill.
źródło: www.olgasmile.com
W ofercie mamy dwa rodzaje garnków: kociołek żeliwny oraz kociołek żeliwny emaliowany wewnątrz. Garnki są wyposażone w przykręcany uchwyt, za pomocą którego można go powiesić nad ogniskiem. W pokrywie znajduje się odpowietrznik. Kociołki mają odkręcane nogi aby można je było łatwo transportować.
SKŁADNIKI PRZEPISU NA KOCIOŁEK
(źródło: olgasmile)
• 1 młoda kapusta
• 5 marchewek
• 3 pietruszki
• 4 łodygi selera naciowego lub kawałek selera
• 250 g pieczarek
• 3 cebule
• 1 kg ziemniaków
• 400 g suchej i namoczonej przez noc fasoli
• 120 ml tłuszczu (u mnie olej, który został po zjedzeniu suszonych pomidorów)
• woda
• 3-4 łyżki wędzonej słodkiej papryki
• 10 ząbków czosnku
• 1 łyczka kminku
• 1 łyczka soli
• 5 listków laurowych
• kilkanaście ziela angielskich
• 2 łyżeczki cząbru
• 1 łyżka majeranku
• 2 łyżeczki ostrej papryki wędzonej lub ostra papryka
przepis pochodzi ze strony www.olgasmile.com
Miłego biesiadowania przy ognisku!
Kociołek myśliwski Brizoll