Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Wigilia po wegetariańsku

Na Twoją wigilię przyjeżdża wegetarianin lub Ty trzymasz się wegetariańskiej diety, a spodziewasz się przyjazdu rodziny na święta? Jak przygotować świąteczną wieczerzę bez tradycyjnego karpia albo co dołączyć do klasycznych potraw, co ucieszy wegetarianina?

 

Klasyczne wegetariańskie świąteczne potrawy

Często na stołach wigilijnych goszczą klasycznie potrawy bezmięsne. Możesz wegetarianinowi bez obaw podać zupę grzybową oraz pierogi czy krokiety z kapustą i grzybami. Czasami na stołach wigilijnych można spotkać również mniej popularne potrawy takie jak bezmięsny bigos z grzybami oraz gołąbki z kaszą gryczaną w sosie pomidorowym. No a na deser tradycyjna kutia lub kluski z makiem również sprawdzą się dla każdego!

 

Czym zastąpić rybę na wigilii?

Ryby najłatwiej zastąpić poprzez gotowe zamienniki typu tofu. Odpowiednio doprawione tofu będzie smakować rybą i można je przyrządzć chociażby jak rybę po grecku. Jeżeli obawiasz się eksperymentować z tofu, możesz sięgnąć po coś bardziej znajomego, popularne wśród wegetarian są również kotleciki z ciecierzycy, z kalafiora oraz z grzybów.

 

Przepis na pasztet jajeczny

Chcesz zaskoczyć swoich gości czymś klasycznym w wersji wege? Koniecznie wypróbuj ten pyszny przepis!

Składniki:

  • 14 jajek
  • 55 g bułki tartej
  • 200 g gęstego jogurtu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka musztarda
  • pietruszka
  • sól, pieprz

10 jajek gotujemy na twardo, obieramy i ścieramy na tarce.

Cebulę obieramy, kroimy drobno i rzucamy na patelnię. Czosnek obieramy, wyciskamy i smażymy na tłuszczu wraz z cebulką.

Do miski przekładamy starte jajka i dodajemy pozostałe 4 surowe. Dodajemy przesmażoną cebulkę, bułkę tartą i przyprawy.

Na koniec do powstałej masy dodajemy jogurt oraz dwie łyżki oleju i mieszamy do połączenia składników.

Całość przekładamy do podłużnej formy. Jeżeli blaszka nie posiada nieprzywierającej powłoki, warto wyłożyć ją papierem do pieczenia.

Pasztet pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 st.C.