Profesjonalne formy do pieczenia
Formy do pieczenia to szeroka gama produktów. Produkty te różnią się od siebie kształtem oraz rozmiarem, dają możliwość wypiekania i przygotowywania różnych słodkości czy dań wytrawnych. Wśród nich wyróżnić można formy na babkę, formy do pieczenia chleba, silikonowe foremki do muffinek oraz formy do tarty. Każdy z produktów dostępny jest w kilku rozmiarach, a często także w różnych kolorach i z różnego materiału. W sklepie można znaleźć blachy i formy do pieczenia, wykonane są z blach fakturowanych, z blach z powłoką nieprzywierającą oraz z silikonu. W zależności od upodobań możesz wybrać najbardziej pasujące do ciebie.
Dobre blachy do pieczenia ciast
Formy do pieczenia to szeroki asortyment produktów niezbędnych w każdej kuchni. W naszym sklepie oferujemy Państwu szeroki wybór form i foremek do pieczenia. Między innymi są to foremki do muffinek, formy do pieczenia babki czy tarty. Formy te wykonane są z różnych materiałów. Dla miłośników małych ciasteczek polecamy formy do babeczek i muffinek. Jeśli stawiasz na wysoki komfort pieczenia to polecamy szczególnie formy z powłoką non-stick lub formy silikonowe, do których nie ma konieczności używania papieru do pieczenia. Jeśli pieczenie z dodatkową porcją tłuszczu lub przy użyciu papieru do pieczenia nie stanowią dla Ciebie problemu, dobrym rozwiązaniem będą zwykłe formy do pieczenia z blachy ocynowanej. To są te zwykłe, srebrne blaszki do pieczenia, które spotkamy w każdym domu — niezawodne, w dobrej cenie.
Formy do muffinek i babeczek
Foremki silikonowe do pieczenia to produkty o różnych kształtach i kolorach. Formy silikonowe są nowoczesne, nie przywierają i dają nam możliwość pieczenia ciasteczek o różnym kształcie. Najbardziej popularne są silikonowe foremki do pieczenia muffinek, do których nie potrzebujemy papierków ani dodatkowych foremek. Ponadto z oferty foremek silikonowych można znaleźć foremki do pieczenia ciast w kształcie serc, choinek, gwiazdek. Foremki silikonowe do babeczek to świetna alternatywa dla kokilek jeśli planujesz przygotować porcjowane ciasta, np. sernik. W foremkach silikonowych przygotujesz również dania na przystawki przy okazji przyjęcia dla rodziny. Upieczesz w nich paszteciki lub przygotujesz tymbaliki.
Forma do babki
Najczęściej spotykany rodzaj formy do babki to klasyczna forma z blachy ocynowanej. Są one w zupełności bezpieczne dla zdrowia i łatwe w czyszczeniu. Jak każdą formę przed pieczeniem, formy ocynkowane również należy natłuścić. Tego rodzaju formy do pieczenia posłużą nam do przygotowania babki świątecznej, która jest nieodzownym elementem Świąt Wielkanocnych. Forma do babki może być klasyczna wypełniona lub z tuleją pośrodku. Dostępne są w rozmiarach od malutkich babeczek o wielkości ok. 5-6 cm po duże klasyczne babki.
Forma do tarty
Bardzo popularnym rodzajem formy na tartę jest zwykła forma z blachy ocynowanej. Jest to okrągła blacha z falowanym rantem w kolorze srebrnym lub czarnym w przypadku formy do tarty non-stick. Formy te wystarczy natłuścić przed pieczeniem. Podobnie jest z każdą inną formą na tartę z powłoką nieprzywierającą. Często poszukiwane są również formy do tarty z wyjmowanym dnem. Nie ukrywamy, że jest to ciekawe rozwiązanie, ponieważ nie ryzykujemy połamania i pokruszenia ciasta przy wyjmowaniu. Ciekawym asortymentem są emaliowane formy do tarty. Są to bardzo ładne naczynia do pieczenia, serwowania i przechowywania tarty. Formę emaliowaną do tarty również wystarczy nasmarować tłuszczem przed pieczeniem. Warto wiedzieć jednak, że w przypadku, gdy ciasto w swoim składzie ma już masło lub inny rodzaj tłuszczu nie ma konieczności smarowania blachy emaliowanej. Po pieczeniu forma emaliowana do tarty jest bardzo łatwa w umyciu.
Blachy do pieczenia nieprzywierające
Blachy do pieczenia nieprzywierające są niezastąpionym narzędziem w każdej kuchni, zapewniając łatwe i skuteczne pieczenie ciast, ale też innych dań – np. zapiekanek. Ich powierzchnia pokryta specjalną warstwą nieprzywierającą sprawia, że potrawy nie przywierają do formy, co ułatwia ich wyjmowanie i czyszczenie. Blachy tego typu są idealne do pieczenia ciast, ciasteczek, placków czy pieczeni mięsnych, zapewniając równomierne i skuteczne wypieczenie każdej potrawy. Dodatkowo, formy nieprzywierające są zazwyczaj łatwe w utrzymaniu czystości, co sprawia, że są praktyczne i wygodne w codziennym użytkowaniu. Dostępne są w różnych rozmiarach i kształtach, aby sprostać różnorodnym potrzebom kulinarnym.