Zobacz ostatnie filmiki na IG / FB / Tik Tok! ZNAJDZ NAS @kuketo.pl
Wyświetlanie wszystkich wyników: 9Posortowane według najnowszych
Garnki emaliowane posiadają pewną unikalną zaletę. W odróżnieniu do garnków ze stali nierdzewnej, można w nich bez obaw gotować kwaśne potrawy. Emalia, którą naczynia pokryte są wewnątrz, nie reaguje z kwasami. Duży gar emaliowany jest najlepszy do gotowania bigosu, kapuśniaku czy kwaśnych kompotów. Posłuży przede wszystkim w przedszkolach, szkołach, czy cateringach dietetycznych. Gotowanie w garnkach emaliowanych ma właściwości prozdrowotne, emalia nie wchodzi w interakcję z żywnością i nie wydziela szkodliwych substancji. To najzdrowszy wybór do gotowania dla najmłodszych, a także dla alergików. Nie sposób nie wspomnieć o przechowywaniu żywności – potrawy zalecamy przechowywać tylko w garnkach emaliowanych, nie nadają się do tego garnki ze stali nierdzewnej.
Chociaż przeznaczeniem dużych garnków emaliowanych jest najczęściej gastronomia, to nie tylko tam są one używane. Duże garnki z grubym dnem często wykorzystuje się w kuchni domowej. Będą niezastąpione dla osób, które samodzielnie chcą przygotować przyjęcia rodzinne typy urodziny, chrzciny czy inne imprezy okolicznościowe. Duży garnek emaliowany 10 l lub emaliowany garnek gastronomiczny 20 l z powodzeniem nada się do przygotowania sporej ilość potrawy, którą następnie można również zamrozić. Duże garnki emaliowane są podstawą w kuchniach gastronomicznych, w restauracjach czy placówkach żywienia zbiorowego. Stosowane są do przygotowania zup, sosów, wywarów, kompotów i innych przetworów owocowych. W kuchni domowej często używane są do przygotowania konfitur, dżemów oraz do pasteryzacji. Można również używać ich na działce do zbioru warzyw i owoców, do mycia i przechowywania.
Zastosowanie garnków emaliowanych jest bardzo szerokie. Dla wielu osób kojarzą się one głównie z przygotowaniem domowych przetworów. Bo właśnie do nich najlepiej wykorzystywać garnki emaliowane. Duże garnki emaliowane nadają się także do pasteryzowania przetworów. Pomieszczą sporą ilość słoików, co pozwoli zaoszczędzić sporo czasu. Są garnkami wielozadaniowymi. Najpierw ugotujemy w nich dżem czy kompot, a następnie posłużą do pasteryzacji. Jednym z bardzo popularnych garnków emaliowanych do przygotowania przetworów owocowych jest powidlak. Garnek emaliowany powidlak składa się z garnka z pokrywą i dodatkową wkładką do gotowania słoików. Duże gary emaliowane nadają się do przetworów owocowych, ponieważ powłoka emaliowana nie wchodzi w reakcję z potrawą i nie absorbuje zapachów.
Ciekawostką jest, że duże garnki emaliowane znajdujemy też w domowych mini browarach. W dużym garnku emaliowanym można przygotować m.in. brzeczkę piwną. Garnki emaliowane o dużych pojemnościach są często wykorzystywane do produkcji domowego piwa. Duży garnek 30 l to niezbędny sprzęt do gotowania brzeczki piwnej, a nieco mniejszy garnek 20 l do gotowania wody do wysładzania. Miłośnicy małych domowych browarów doskonale wiedzą, że garczek emaliowany do tych celów jest najlepszy.